Hamish Moorhead Landscapes
Bull McMurray 061.jpg

Homestead Garden

Relocating the driveway from the north to the south side of this Hawkes Bay farmhouse allowed the garden to be redesigned to create space for new outdoor living areas, while making the most of the established garden. A courtyard and swimming pool replace the old driveway, creating a progression of spaces that connect the house to the original front lawn, tennis court and paddocks beyond. 

The renovated living rooms open to the courtyard and pool area, while the new driveway winds through dense planting to a new arrival court and front door at the rear of the house. The sloping site has been terraced to achieve strong horizontal layers that increase the sense of space and orientate views.

The planting was chosen to thrive in the hot dry summers, and sits comfortably with the era of the house and original garden.